1978 yılında Ankara'da kurulan grup müzik çalışmalarına lise yıllarında başlamıştı. 1974'ten itibaren ise Türk müziğine ilgileri çoğaldı. Fikret Kızılok ve Timur Selçuk'tan etkilendiler.
1979'da ilk albümleri olan 'Buğdayın Türküsü'nü çıkardıklarında, ayak bastıkları topraklarda yaşayan insanlar için müzik yapmaya karar vermişlerdi. Yazdığı şiirlere 'türkü' diyen şair Yaşar Miraç modern zamanın çağdaş türkülerini üreten gruba 'Yeni Türkü' ismini verdi. Geleneksel halk müziği motifleriyle oluşturulan 'Buğdayın Türküsü' geleneksel müziğin günümüz insanına ulaşmasını hedefliyordu. 1981 yılına kadar üç kişi olan grup, aralarına Murat Buket, Tuğrul Bayraktar, Eftal Küçük ve Tuncer Tercan'ı alarak genişledi. 1983 yılında 'Akdeniz Akdeniz' albümü Ege ve Akdeniz esintileri kullanılarak, coşku ve hüznü birbirine katarak dinleyicilere sunuldu. Yeni Türkü müziklerinde ön planda Türk müziği çalgılarını, arka planda ise Batı müziği çalgılarını kaynaştırıp kendine özgü bir yapı kazandı. Anadolu ve Bizans kültürlerinin izlerini taşıyan İstanbul'u ise müziklerinin simgesi olarak seçti. Film ve belgesel müzikleri de yapan grup; 1982 yılında Delikan filminin müziği ile Türk Sinema Yazarları Derneği en iyi film ödülünü, 1983 yılında Derman filminin müziği ile Altın Portakal müzik ödülünü aldılar. 1984'de Firar filminin müziğini yaptılar. 1985 yılında da Türkiye'de ilk kez özgün film müziği kasetini çıkardılar. 1986 yılında 'Güne Bakan' albümüyle ilk defa Klasik Türk Müziğinin ayrıntılarını kullanmaya başladı. Ud ve bağlamanın yanı sıra klasik kemençe ve kanun gibi Türk müziği sazlarına yer verilerek makamlardan ve zengin motiflerden yararlanıldı.
Yeni Türkü müziğinde sözlerin ayrı bir önemi var. Birçok söz çağdaş Türk şiirlerinden oluşuyor. Can Yücel, Yaşar Miraç, Turgay Fişekçi, Lale Müldür, Kemal Burgay gibi şairlerin eserlerini bestelediler. Ayrıca söz yazarları olarak Murathan Mungan, Meral Özbek ve Cengiz Onural gibi önemli isimler sayılabilir. 1987 yılında çıkan 'Dünyanın Kapıları' albümü bir önceki albümle aynı çizgideydi. 1988 yılında çıkardıkları 'Yeşilmişik' albümü Yeni Türküyü çok geniş kitlelere ulaştırdı. 1990'da 'Vira Vira' albümü ile Yeni Türkünün çalışmaları sürdü. 1991'de ise canlı konser kaydından oluşan 'Rumeli Konseri' albümü çıktı. 1992 yılında çıkan 'Aşk Yeniden' albümü ise Yeni Türkünün Rembetiko müziğini kamuoyuna sunmasıyla büyük ilgi uyandırdı. 1994'de çıkan 'Külhani Şarkılar' albümü ise tamamıyla Rembetiko müziğiydi.1996'da 17 yıllık birikimlerini değerlendirerek seçme şarkılarım 'Her Dem Yeni' adlı albümde topladılar.
ALBÜMLERİ
Buğdayın Türküsü
Akdeniz Akdeniz
Aşk Yeniden
Rumeli Konseri
Telli Telli
Süper Baba
Her Dem
Vira Vira
Yeni
Külhani Şarkılar
Yağmurun Elleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder