12 Nisan 2015 Pazar

Büyük Ev Ablukada



Büyük Ev Ablukada, 2008 yılında İstanbul'da kurulan bir müzik grubudur. Afordisman Salihins ve Canavar Banavar ile başlayan grup daha sonra 'Full Faça' olarak nitelendirilen elektrikli haline gelmiştir. Büyük Ev Ablukada kendi şarkıları ve verdikleri konserlerle, internette paylaştıkları konser kayıtları ile kısa sürede tanınır hale gelmiştir. İlk olarak 'Ay Şuram Ağrıyo' adlı bir konser kaydı ve 'Olmadı Kaçarız' adında bir albüm paylaşan grubun üyeleri konserlerde kendi isimleri yerine takma isimler kullanmaktadır. 21 Aralık 2012 yılında grup 'Full Faça' isminde bir albüm yayınlamıştır. Albüm hem plak hem de CD formatında kendi kurdukları plak şirketi 'Olmadı Kaçarız' dan çıkmıştır.


FULL FAÇA

Havadar
Nasıl İstediysen Öyle İşte
Takıl Yani Takmıyo Belli
Çıldırmıcam
En Güzel Yerinde Evin
Olanla Olunmaz
Ne Var Ne Yok
Bir Hıçkırık Gibi
Bil

                                                   En Güzel Yerinde Evin






11 Nisan 2015 Cumartesi

MFÖ




Türkiye'nin en önemli ve köklü grubu olan MFÖ, müzik dünyamıza tümüyle kendilerine ait söz ve bestelerden oluşan albümleri, yurtiçi ve yurtdışı konserleri ve aldıkları sayısız ödüller ve getirmiş oldukları yeniliklerle pop müzik tarihinin simgesi olmuşlardır.
1966 yılında Mazhar Alanson ve Fuat Güner’in tanışmaları ile başlayan beraberlik 1971 yılında ikilinin çıkardıkları “TÜRKÜZ TÜRKÜ ÇAĞIRIRIZ” adlı albümle devam etmiş ve aynı yıl Özkan Uğur’un da katılması ile “MFÖ” nün 36 yılı aşan birlikteliklerinin ilk temeli atılmıştır. 1970li yılların ortalarında “İPUCU 5” lisi olarak çıkardıkları “HEYECANLI ÇOK HEYECANLIYIM” adlı parça ile Türkiye'de yapılmış ilk klip çalışmasını gerçekleştirmişlerdir.



MFÖ, en önemli çıkışını 1984 yılında “Ele Güne Karşı” albümüyle yaptı. Albüme adını veren bu şarkı, o sene yılın şarkısı seçildi.Bunu, 1985 yılında “Peki Peki Anladık”, 1986 yılında “Vak The Rock”, 1987 yılında “No Problem”, 1989 yılında “Best of MFÖ”, 1990 yılında “Geldiler”, 1992 yılında “Agannaga” ve “Dönmem Yolundan”, 1995 yılında Rock sound’u ağırlıklı “M.V.A.B” izledi. 1985 ve 1988 yıllarında ülkemizi Eurovision şarkı yarışmasında başarı ile temsil eden Grubun üyeleri kariyerlerinde solo albüm çalışmaları dışında film, tiyatro, reklam ve TV dizilerinde de oldukça başarılı çalışmalara imza atmışlardır. Ancak grup üyeleri hiçbir zaman tek başına sahne performansı sergilemeyi seçmemiş, bugüne kadar MFÖ olarak sahne almışlardır.
Geçtiğimiz sene yapılan iki plak anlaşması gereği grubun 2 şarkılık maksi singl’I Temmuz ayında satışa sunulmuştur. Collection Albümü ise Ekim ayı içerisinde piyasaya çıkmıştır. Tamamıyla yeni parçalardan oluşacak 2.albüm AGU ise 2006nın başlarında müzik marketlerdeki yerini almıştır.


MAZHAR ALANSON


Evli ve iki çocuk babası olan Mazhar Alanson, 1950 yılında Ankara’da doğdu. Ortaokulu Ankara Kolejinde okuduktan sonra babasının vefatıyla ailesi İstanbula taşındı ve liseyi İstanbul Maarif Kolejinde tamamladı. Babası senfoni orkestrasında baş trompetçiydi.Mazhar Alanson Ankara Devlet Konservatuarına girerek Yüksek Tiyatro Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı tiyatroda oyuncu olarak görev aldı. Burada birçok usta tiyatro yazarının eserlerinde başrol oynadı. 
Lise yıllarında gitar çalmayı öğrenen Mazhar Alanson, 1966’da Fuat Güner’le tanışarak Kaygısızlar grubuna katıldı. Bu yıllarda Beatles, Crosby, Still, Nash ve Rolling Stones gibi grupların şarkılarını yorumladılar ve kendi söz ve müziklerini yazmaya başladılar. 
Mazhar Alanson,bestecilik yeteneğinin yanında şarkı sözü yazarlığındaki ustalığıyla 1985 yılında ‘Yılın Söz Yazarı’ ödülünü kazandı. Bunun yanı sıra gerek MFÖ ile gerekse bireysel olarak pek çok ödül aldı.
Oyunculuk eğitimi almasına karşın hayatının rotasını müzik de kılan Alanson, nadir olarak sinema filmlerinde rol aldı. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı "ArkadaşIm Şeytan” başrol aldIĞI ilk sinema filmi oldu ve canlandırdığı "Mefisto" rolüyle başarılı bir performans gösterdi. Mazhar Alanson’un yıllar sonra rol aldığı ikinci sinema filmi  "Her şey Çok Güzel Olacak” ise 1998 yılında Türkiye’de seyirci rekoru kırdı. Başrolleri Cem Yılmazla paylaşan Mazhar Alanson, aynı zamanda filmin müziklerine de imzasını attı.
2002 yılında Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar Adlı albüm çalışmasıyla yılın en başarılı yapıtlarından birine imza attı.Ve albümdeki Yandım şarkısı dillere düştü.Ah Bu Ben,Piskopat,Benim Hala Umudum Var,albümün en sevilen diğer şarkıları oldu.
MFÖ olarak başladığı reklam oyunculuğunda 'şapkasız çıkmam abi sloganının simgesi olan Mazhar Alanson daha sonra bir çok başarılı reklam kampanyalarında rol aldı.
2006 yılında çıkan MFÖ nün AGU adlı albümünde yer alan Sarı Laleler adlı Alanson şarkısı yıla damgasını vurdu.
  


FUAT GÜNER


1948 de İstanbul’da doğdu. Babası ünlü fotoğraf sanatçısı Sami Güner’in desteği ile Saint Joseph Lisesi’ne başladığı 1959 yılında müziğe gönül verdi.1966 yılında kurmuş olduğu Kaygısızlar Gurubu’na Mazhar Alanson ‘un da katılması ile beste ve söz çalışmalarına başladı.1970 yılında Saint Joseph Lisesinden 1974 de,Yıldız Üniversitesi inşaat fakültesinden mezun oldu.
Atletizmde liseler arası 400 m birinciliğinin yanı sıra,yelken yarışmalarındaki kupaları,voleybol ve futbolda geçirdiği yıllar ve radyo kontrollü model uçak yarışmalarındaki dereceleri onun çok yönlü uğraşlarındandır.
1971  yılında Özkan Uğur’un da katılımı ile ilk MFÖ Grubu’nun temelinin atılması , Fuat Güner’in yıllarca sürecek olan çok başarılı müzikal kariyerinin başlangıcıdır. 1974 yılında Hadiye Güner ile evlenen Fuat Güner’in 1981 doğumlu  Kaan isimli bir oğlu vardır. İleri ki yıllarda Karayolları ve STFA gibi firmalarda mühendis olarak çalıştıktan sonra 1980 yılında mühendisliği bırakıp müzik hayatına profesyonel olarak hayatına geçiş yaptı.
1981 yılında Ferhan Şensoy un yazdığı Şahlarıda Vururlar oyunu için bestelediği şarkılardan ikisi daha sonra Mazhar Alansonun yazdığı yeni sözlerle müzik tarihine damgasını vuracak Ele Güne Karşı ve Yalnızlık Ömür Boyu şarkıları olarak karşımıza çıkmıştır.
1981-1984 yılları arasında Ferhan Şensoy'un yazdığı iki oyunda ilk oyunculuk deneyimini kazandı.

Birçok reklam, tiyatro ve film müziği besteledi.
1984 yılında “Ele güne karşı” adlı parça ile yılın bestecisi ödülüne layık görüldü.
Son yıllarda Mesam telif hakları kuruluşunun başkan yardımcılığının yanı sıra , 1990 – 1999 yılları arasında ülkemizin önde gelen sanatçılarının çalıştığı F.T adlı profesyonel bir müzik stüdyosu işletmiştir.
1999 yılında kendi ismini taşıyan bir solo albüm çıkartan Fuat Güner halen MFÖ ile sürdürdüğü çalışmalarının yanı sıra müzik prodüktörlüğü , reklam , film ve dizi müzikleri yapmakta olup , oyunculuğa da devam etmektedir.
Tek Durak adıyla kurduğu yeni stüdyosuyla Güner müzikal kariyerini devam ettirmektedir.


ÖZKAN UĞUR

Evli ve bir çocuk babası olan Özkan Uğur 17 Ekim 1953 de doğdu,dört kardeşin en küçüğü olan Uğurun müzikteki yeteneği daha küçük yaşlarda ortaya çıktı.
 1970 yılında daha 17 yaşında Barış Manço Kurtulan Ekspres’te bas gitar çalarak profesyonel müzik yaşamına atıldı. Edip Akbayram Dostlar, Ersen Dadaşlar’la çalıştı.
 Aynı yılın sonlarına doğru Mazhar Alanson ve Fuat Güner’in yer aldığı Kaygısızlar grubuna girdi.
1974 yılında İPUCU 5 lisi adıyla kurulan yeni grupta yer aldı.
1979 sonunda askeri görevini tamamlayan Özkan Uğur 1980-1983 tarihleri arasında Fuat Günerle birlikte, Ferhan Şensoy’un “Şahları da vururlar” ve “Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı” adlı oyunlarında müzisyen ve oyuncu olarak yer aldı.
1984'de,Ferhan Şensoydan ayrıldıktan sonra MFÖ olarak yoluna devam etti.
1997 yılında Yavuz Turgul’un “Eşkiya” filminde ilk  oyunculuk kariyeri başladı.1998-1999-2000 sezonlarında İstanbul Devlet Tiyatrosunda “Küçük Bir İş İçin Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor” adlı oyunda konuk sanatçı olarak yer aldı.
1999'da “Aganigi-Naganigi” fındık tanıtım filmiyle, oyunculuktaki başarısı daha da geniş kitlelere ulaştı.
“İkinci Bahar”, “Yeter Anne” ''Cennet Mahallesi'' adlı televizyon dizilerinde oyunculuk  yeteneği ile tüm televizyon izleyicilerinin beğenisini kazanan Uğur “Ağırlığınca Altın” ve Özkan la Kaç Para adlı yarışma programlarında oldukça başarılı bir sunuculuk örneği gösterdi
Sinan Çetin’in yönetmenliğini yaptığı “Komiser Şekspir” filmindeki rolü oyunculuktaki başarısını bir kez daha kanıtladı.
Gişe hasılat rekorları kıran Gora adlı filmindeki  rolü ile Uğur  sinema severlerden büyük beğeni topladı.


KONSER ALBÜMLERİ

MFÖ Senfonik Konser

STÜDYO ALBÜMLERİ

Ele Güne Karşı Yapayalnız
Peki Peki Anladık
Vak The Rock
No Problem
Geldiler
Agannaga Rüşvet
Dönmem Yolumdan
M.V.A.B
Agu
Ve MFÖ

TOPLAMA ALBÜMLER

The Best Of MFÖ
Collection


                                                                           
                                                                              Hep Yaşın 19





Düş Sokağı Sakinleri



Grup 1993’de Murat Çelik ve Murat Yılmazyıldırım tarafından kuruldu.
MURAT ÇELİK
4 Mart 1965’de Bakırköy’de dünyaya geldi düşlerimizin tutsak kahramanı… Müzikal anlamda 1993 yılında Düş Sokağı Sakinleri grubunu Murat Yılmazyıldırım ile birlikte kurarak profösyenelliğe adım attı. Futbolcu olacaktım, sakatlanınca İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesine girdim. Hocalarımın saçını kes ısrarına dayanamayıp müzisyen oldum… 1965’ten beri yaşadıklarımı ve yaşayacaklarımı Düş Sokağı Sakinleriyle paylaşmakdayım. En güzel bestem kızım Zeynep Ada’dır; ben güzel olan her şeyi severim, çünkü Rabbimi bana hatırlatır !.. Murat Çelik Düş Sokağı Sakinleri Albümleri: Düş Sokağı 1993 – Eylül (Piccatura) Yaşadıkça 1997 – Şubat (EMI) Üç 1999 – Kasım (EMI)
Solo Çalışmaları: Su Düşleri – 1999 (Piccatura) Seyyah – 2002, (Piccatura)
Kitap: Murat Çelik “GÜLZİYA”,”AŞKINELİF HALİ”
MURAT YILMAZYILDIRIM
Düşsel bir dünyanın kapısından içeri girdiğimde 9.5.1964 tarihini gösteriyordu zaman. Ve dünya üzerindeki yolculuğum beni sevinçleri ve hüzünleri birbirine karışmış bu coğrafyada müzik denen sadık dostumla tanıştırdı. Beni çoğunuz Düş Sokağı Sakinlerinden tanır. Kiminiz de solo olarak yaptığım albümlerden. Sırasıyla şimdiye kadar çıkan albümler:
Düş Sokağı Sakinleri: Düş Sokağı 1993 – Eylül (Piccatura) Yaşadıkça 1997 – Şubat (EMI) – Üç 1999 – Kasım (EMI)
Solo AlbümlerAşk-ı Alem -1996 (Naz) (Bu albüm henüz çıkmadı.) Yelkenin Gözyaşları – 1998 Ocak, Ada Kırık Yelken – 2000, Ada Cennet – Şubat, EMI Kent – 2002 Büyü – Ekim, EMI Kent – 2003 Kara Aşka Beyaz Göndermeler – Ağustos, EMI Kent 2004 Gözyaşı Ağacı Seni Çağırıyor – 2005
Birde henüz basıma girmeyen, yurt dışı için otantik tarzda hazırladığım sekizli albüm serim var. Ayrıca Kent Ozanları adı altında çıkarılan karma albüme çeşitli sanatçılarla birlikte ben de kendime aitolan bir parçayla konuk oldum. Okullu yıllarım beni Beyazıt İlkokulundan Bakırköy Yavuz evler İlkokuluna, oradan Bakırköy Şekerevler Ortaokuluna oradan da Bakırköy Lisesine en son olarak da Kadıköy Devlet Konservatuarı Kontrbas Bölümüne kadar sürükledi. Kafamın içinde beni düşsel bir zamanın sürrealist uzantıları arasına katıp duran düşünceler denizinde yüzüyor olmam, en son okuduğum okulu bana yarıda bıraktırdı. Ben de böylece alaylılar arasına katılmış oldum. İlk olarak 1981 yılında klasik gitarla akademik anlamda tanışma fırsatı buldum. Ve sonrası kendimi onunla keşfetme yollarıyla geçti. Bu yollar üzerinde farklı enstrümanlarla haşır neşir olmak, duyumlar ve onları albümlerinde kullanma şansı yaratmak bakımından çok yararlı oldu. Beni kendimle tanıştırdı. Düşler bedenime giydirdiğim en güzel giysim oldu. Onu istediğim gibi nakışladım. Ortaya çıkardığım sözcüklerin ve melodilerin bedeniyle sevişmeyi olgunlaşma sürecindeki en tatlı meyve gibi gördüm… Ayrıca 2003 Yılında “Serbest Vezin Sembolik Şizofreni” isimli Roman kitabi yayınladı…


Albümleri
Düş Sokağı 1993 – Eylül (Piccatura)
1. Acılar Sorular ve Yüzler
2. Hoşçakal
3. Kopunca Birbirimizden
4. Al Beni Yar
5. Düş Sokağı
6. Zaman Siler Herşeyi
7. Belki Değil Mutlak
8. Düş Sokağı Sakinleri
9. Sevdan Bir Ateş
10. Olmuyor
11. Seni Tanımayan Yok Bu Şehirde
12. Güneşin Değdiği Yerden
Yaşadıkça 1997 – Şubat (EMI)
1. Düş Sokağı Sakinleri
2. Gayret Et Güzelim
3. Manzaralar
4. Kış ve Hüzün
5. Kuş Dünya Kelebek ve Çiçek
6. Yanar Kor Olurum
7. Su 1 Prelude
8. Zindan Masalları
9. Hiç Bilmem
10. Aganta Burina Burinata
11. Yaşadıkça
12. Düşümdeki Yolculuk
13. Su 2 Prelude
Üç 1999 – Kasım (EMI)
1. Sevdan Bir Ateş
2. Ölümler
3. Ayrılık
4. Gecenin Rengi
5. Hep Böyle Mi Olur?
6. Biliyorum Hayat Yeniler Kendini
7. Ay Gözü Yaşlı Bakar
8. Mor Yel
9. Acılar Parkı
10. Hüzün Kovan Kuşu
11. Sen Yine Seni Sev
12. Aşk Eşkitir Beni
13. Veremem Sana Acımı


                                                          Hüzün Kovan Kuşu





9 Nisan 2015 Perşembe

Yeni Türkü





1978 yılında Ankara'da kurulan grup müzik çalışmalarına lise yıllarında başlamıştı. 1974'ten itibaren ise Türk müziğine ilgileri çoğaldı. Fikret Kızılok ve Timur Selçuk'tan etkilendiler.
1979'da ilk albümleri olan 'Buğdayın Türküsü'nü çıkardıklarında, ayak bastıkları topraklarda yaşayan insanlar için müzik yapmaya karar vermişlerdi. Yazdığı şiirlere 'türkü' diyen şair Yaşar Miraç modern zamanın çağdaş türkülerini üreten gruba 'Yeni Türkü' ismini verdi. Geleneksel halk müziği motifleriyle oluşturulan 'Buğdayın Türküsü' geleneksel müziğin günümüz insanına ulaşmasını hedefliyordu. 1981 yılına kadar üç kişi olan grup, aralarına Murat Buket, Tuğrul Bayraktar, Eftal Küçük ve Tuncer Tercan'ı alarak genişledi. 1983 yılında 'Akdeniz Akdeniz' albümü Ege ve Akdeniz esintileri kullanılarak, coşku ve hüznü birbirine katarak dinleyicilere sunuldu. Yeni Türkü müziklerinde ön planda Türk müziği çalgılarını, arka planda ise Batı müziği çalgılarını kaynaştırıp kendine özgü bir yapı kazandı. Anadolu ve Bizans kültürlerinin izlerini taşıyan İstanbul'u ise müziklerinin simgesi olarak seçti. Film ve belgesel müzikleri de yapan grup; 1982 yılında Delikan filminin müziği ile Türk Sinema Yazarları Derneği en iyi film ödülünü, 1983 yılında Derman filminin müziği ile Altın Portakal müzik ödülünü aldılar. 1984'de Firar filminin müziğini yaptılar. 1985 yılında da Türkiye'de ilk kez özgün film müziği kasetini çıkardılar. 1986 yılında 'Güne Bakan' albümüyle ilk defa Klasik Türk Müziğinin ayrıntılarını kullanmaya başladı. Ud ve bağlamanın yanı sıra klasik kemençe ve kanun gibi Türk müziği sazlarına yer verilerek makamlardan ve zengin motiflerden yararlanıldı.
Yeni Türkü müziğinde sözlerin ayrı bir önemi var. Birçok söz çağdaş Türk şiirlerinden oluşuyor. Can Yücel, Yaşar Miraç, Turgay Fişekçi, Lale Müldür, Kemal Burgay gibi şairlerin eserlerini bestelediler. Ayrıca söz yazarları olarak Murathan Mungan, Meral Özbek ve Cengiz Onural gibi önemli isimler sayılabilir. 1987 yılında çıkan 'Dünyanın Kapıları' albümü bir önceki albümle aynı çizgideydi. 1988 yılında çıkardıkları 'Yeşilmişik' albümü Yeni Türküyü çok geniş kitlelere ulaştırdı. 1990'da 'Vira Vira' albümü ile Yeni Türkünün çalışmaları sürdü. 1991'de ise canlı konser kaydından oluşan 'Rumeli Konseri' albümü çıktı. 1992 yılında çıkan 'Aşk Yeniden' albümü ise Yeni Türkünün Rembetiko müziğini kamuoyuna sunmasıyla büyük ilgi uyandırdı. 1994'de çıkan 'Külhani Şarkılar' albümü ise tamamıyla Rembetiko müziğiydi.1996'da 17 yıllık birikimlerini değerlendirerek seçme şarkılarım 'Her Dem Yeni' adlı albümde topladılar.

ALBÜMLERİ

Buğdayın Türküsü
Akdeniz Akdeniz
Aşk Yeniden
Rumeli Konseri
Telli Telli
Süper Baba
Her Dem
Vira Vira 
Yeni
Külhani Şarkılar




Yağmurun Elleri




Grup Seksendört


Seksendört, Ankara çıkışlı Türk pop rock grubudur. 1999'da kuruldu ve 2005'te ilk stüdyo albümü Seksendört ile tanınmaya başlandı. Moğollar, Athena, Erkin Koray, Duman, Mor ve Ötesi, Mavi Sakal,Vega, Bulutsuzluk Özlemi,Yeni Türkü, Ayna gibi grup ve sanatçılardan etkilenen grup, ikinci albümü K.G.B ile Türkiye'de popüler oldu. Grubun son albümü Akıyor Zaman mart 2011'de yayınlandı. Grup 2012 yılı Türkiye Müzik Ödüllerinde yılın grubu seçildi.


Grup Üyeleri

Tuna Velibaşoğlu

Arif Erdem Ocak
Okan Özen
Serter Karadeniz
Günce Işık


Stüdyo Albümleri
Aklımı Geri Ver


Seksendört (2005)
K.G.B(2008)
Haber Yok (2010)
Akıyor Zaman
Rüya
Faili Meçhul