31 Mart 2015 Salı

Duman










Duman, 1999 yılında kurulmuş, vokalist Kaan Tangöze, gitarist Batuhan Mutlugil, bas gitarist Ari Barokas ve baterist Cengiz Baysal'de oluşan Türk rock grubu.


Kuruluş

Doksanlı yılların başında müzik hayatına atılan vokal Kaan Tangöze, öğrenim görmek amacıyla gittiği Seattle'da müzik hayatına devam etti ve Türkiye'de çıkarmak istediği albüm için parçalar hazırladı. Kendisi, Ari Barokas ve Yakup Trana'dan oluşan Türkiye'deki grubu Mad Madame ile Seattle ve Los Angeles'da yayınlanan toplama albümlerde yer aldı. Türkiye'ye döndüğünde Blue Blues Band'de çalan Batuhan Mutlugil'i Mad Madame grubuna dahil etti ve 1999'da Duman kurulmuş oldu. Ancak Yakup Trana bu gruba dahil olmadı.




Gelişme



Vokal ve gitarda Kaan Tangöze, gitar ve geri vokalde Batuhan Mutlugil, bas gitar ve geri vokalde Ari Barokas, bateride başta Alen Konakoğlu'dan, sonra Cengiz Baysal'dan oluşan Duman, ilk albümünü çıkartmak için yola koyuldu; ancak grubun henüz bir ismi yoktu. Bunun üzerine grubun ismi "Halimiz Duman" isimli şarkıdan esinlenilerek Duman oldu.


Duman, 1999'da çıkan ilk albümü Eski Köprünün Altında ile müzik piyasasına giriş yaptı. Albümün "Köprüaltı", "Hayatı Yaşa" ve "Bebek" parçalarına klip çekildi. "Bebek" parçasına klip çekilmeden önce Duman, yaptığı bir röportajda "Halimiz Duman" parçasını akustik olarak çaldı ve bu, klip olarak düzenlendi; ancak klip yayınlanmadı.


Grup ikinci albümü Belki Alışman Lazım ile büyük bir çıkış yaptı. "Her Şeyi Yak" yorumuyla beğeni toplayan grup, "Oje", "Bu Akşam", "Belki Alışman Lazım" ve "Her Şeyi Yak" parçalarına klip çekti.


Duman severler grubun sahne performansını yansıtan Konser albümü ve yine NR1 Müzik tarafından 2004 yılının Ekim ayında yayınlanan Türkiye’nin ilk müzik DVD’si Bu Akşam ile teselli bulmuşlardı. Belki Alışman Lazım isimli stüdyo albümleri çıktıktan sonra 2.5 yıl kadar yakın bir aradan sonra 2005'in Haziran aylarında Seni Kendime Sakladım adlı 3. stüdyo albümlerini yayınladılar ve albümle aynı ismi taşıyan Seni Kendime Sakladım şarkısıyla çıkış yaptılar. Ardından Aman Aman ve En Güzel Günüm Gecem şarkılarına klip çektiler. Bu albümdeki ve konserlerdeki başarılarından dolayı Altın Kelebek Ödülüne aday gösterildiler ve bu ödülü kazandılar. Ödüllerini Erkin Koray'a bu bize değil size layık diyerek verdiler.


2006 yılında Kaan Tangöze'nin eski grup arkadaşı ve Ari Barokas'ın kuzeni Yakup Trana ile bir EP yayınladılar. Bu albüm 2 tane şarkıdan oluşuyordu ve klip "Karanlıkta" şarkısına çekildi.


Kaan Tangöze ve Batuhan Mutlugil 2006 yılında vatani görevlerini yerine getirmek için askere gittiler. Askerlik öncesi NR1 Müzik ile tüm bağlar koparılmıştı. Askerlikleri bittikten sonra, yeni menajeri Şermin Ekinci ile anlaşıp hızla konserlerini vermeye ve seyircileri tekrardan coşturmaya başladılar.


Başta davulcu sorunları yaşayan grupta sonradan taşlar yerine oturdu. İlk albümde gruba Alen Konakoğlu eşlik etti fakat 2. ve 3. albüm kayıtlarında grup Cengiz Baysal'la çalıştı. Alen Konakoğlu ise 2007 yılına kadar sahne performanslarında grupla birlikte olmaya devam etti. 2007 yılından itibarense Alen Konakoğlu gruptan ayrılarak Nil Karaibrahimgil'in davulculuğuna geçmiştir ve Cengiz Baysal Duman grubunun hâlihazırda çalışmakta olduğu tek baterist konumuna gelmiştir.


Artık Duman yeni albüm sinyallerini veriyordu ki NR1 11 Aralık 2007 tarihinde En Güzel Günüm Gecem 1999-2006 adlı albümünü çıkardı. Duman severlerini tatmin etmenin en kolay yolu buydu. 2008 yılında çıkması beklenen yeni stüdyo albümlerinin 2009 yılına sarkması hayranları arasında büyük üzüntü yaratmıştı. Duman 2008'in Eylül ayında Antalya'da vermiş oldukları konserde yeni albümde yer alan iki parçayı seslendirmiş ve büyük beğeni toplamıştı. Hayranların yeni albüm beklentisini NR1 Müzik 2 Eylül 2006’da ki verdiği Rock N Coke konserinin DVD'sini yayınlayarak bastırmaya çalışmıştır. Yalnız şöyle bir sorun vardı; bu iki albüm Duman'ın isteğiyle çıkarılmamıştır. Bu yüzden Duman'ın resmi ve fan sitesinde bu albümlerin adı geçmemektedir.


Duman grubu 8 Aralık 2008 tarihinde, 2009 18 Mart'ta çıkan yeni albüm parçalarının kayıtlarını İrlanda'da yapmıştır ve yaklaşık 2 ay süren kayıtlar süresince Duman grubu İrlanda'da kalmıştır. Daha sonradan Duman 7 Şubat 2009 tarihinde İrlanda'da kayıtlarını bitirip kendi ana vatanları Türkiye'ye dönmüştür. Duman, yeni albüm kayıtlarını Dublin'de; Muse, Snow Patrol, Manic Street Preachers, R.E.M, The Editors, The Departure gibi dünyaca tanınmış rock gruplarının da kayıtlarını yaptığı Grouse Lodge Stüdyosu’nda 65 günde gerçekleştirmiştir.Duman yeni albümünü Sony BMG Müzik etiketiyle satışlara sunmuş ve yeni çıkan albümde prodüktörlüğü ilk defa kendileri yapmıştır.Duman bu albümde tarzını az da olsa değiştirmiştir.Şu ana kadar albümlerdeki söz ve müziklerini Kaan Tangöze ve Ari Barokas yapmıştır.Ama bu albümde bazı şarkıların söz ve müzikleri Batuhan Mutlugil'e ve Duman'ın 4. elemanı Cengiz Baysal'a ait şarkılar da vardır.Grup albümün ilk gala konserini İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi'nde vermiştir.


Duman ,Duman I albümündeki Rezil parçasında bulunan lem yelid löp yutar sözü ile de eleştirilmiştir. Kaan Tangöze, bu parçayı dini kötü yollarda kullananları eleştirmek için çıkardıklarını belirtmiştir.


18 Temmuz 2009 tarihinde saat 20:50'de verdiği Rock'N Coke Konseri'nde, Dream TV sadece Duman'ın 3 şarkısını yayınlamıştı. Bundan dolayı büyük bir hayal kırıklığı geçiren hayranları buna isyan ettiler.Hatta Facebook'ta Duman hayranları Anti Dream TV adında bir grup bile oluşturdular. 2 gün sonra Duman'ın eski menajeri Şermin Ekinci, Dream TV ile aralarında bir sorun olmadıkları,hatta Dream TV'nin Duman'ı desteklediklerini, 3 şarkı yayınlamalarının nedeni ise konser videolarının hemen internete yayılmasıdır demiştir.


Duman 18 Mart 2009 tarihinde çıkardığı Duman I ve Duman II albümünden ilk klibini Dibine Kadar şarkısına Kemerburgaz'da bulunun taş ocaklarında hayranlarıyla birlikte çekmiştir. Bu klibin yönetmenliğini Pearl Jam, Radiohead, Placebo gibi ünlü sanatçılarında klip yönetmenliğini yaptığı Yon Thomas yapmıştır. Duman bu albümlerinin ikinci klibini ise Senden Daha Güzel şarkısına 16 Ekim İzmir Ooze Venue ve 17 Ekim Ankara Saklıkent konserleri sırasında çekmiştir. Klibi birçok hayranları beğenmese de klip Türkiye'de bir ilktir. Çünkü klibi izleyenler Duman'ın gözünden konser alanını gözlemle fırsatı buluyorlar. Duman üçüncü klibini ise Elleri Ellerime isimli şarkısına çekmiştir. Duman 2010'un Nisan ayında Sor Bana Pişman mıyım isimli şarkısına klip çekimi yapmıştır. Ancak teknik aksaklıklar yüzünden klip yayınlanmamıştır. Daha sonra 2011'in Şubat ayında klip yayınlanmıştır.


Galatasaray Üniversitesi İşletme Kulubü 'En iyi müzik grubu' olarak Duman'ı seçmiştir.


Duman grubunun menajeri Eylül 2012 tarihinden itibaren Elif Konuray olmuştur.


Duman konser albümü Canlı'yı 2011'in Haziran ayında çıkarmıştır. Albüm 2 CD'den oluşmaktadır. Erkin Koray'ın Sen Yoksun Diye ve Aşık Veysel'in Kara Toprak isimli eserlerini kendilerince yorumlayıp konserlerde çalmışlar ve albüme de koymuşlardır. Bu albümde de Duman bir farklılık yapmıştır ve bu farklılık 2. CD'de ki akustik eserlerdir. Albümün ilk performans klibi ayrıca Duma I'de de bulunan Helal Olsun isimli parçaya çekilmiştir.Albümün ikinci klibi ise İyi De Bana Ne parçasının akustik performans klibidir.


Grup daha sonra 12 Eylül 2013 tarihinde 13 parçalık Darmaduman albümünü çıkardı. İlk klip söz ve müziği Ari Barokas'a ait olan "Yürek" isimli şarkıya çekildi. İkinci klip söz ve müziği Kaan Tangöze'ye ait olan "Melankoli" isimli şarkıya çekildi. Klip gösterişsiz olması nedeniyle "Grubun parası bitti" gibi eleştiriler aldı. Üçüncü klip söz ve müziği Batuhan Mutlugil'e ait olan "Öyle Dertli" isimli şarkıya çekilmiştir.




Albümler


Eski Köprünün Altında


Belki Alışman Lazım


Konser


Bu Akşam


Seni Kendime Sakladım


En Güzel Günüm Gecem


Rock'n Coke Konseri


Duman I


Duman II


Canlı


Darmaduman







Grup Yorum










Türkiye'de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasındaki politikalara tepki amacıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi dört arkadaşın (Kemal Sahir Gürel, Tuncay Akdoğan, Metin Kahraman, Ayşegül Yordam) bir araya gelmesiyle 1985 kurulan grup, müzik grubu olmanın dışında, muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin de önemli bir ismi olmuştur. Anadolu'nun ve üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmayı amaçlamıştır. Kuruluş aşamasında ilk olarak Aziz Nesin'in öykülerinden uyarlanan bir oyunun müziklerini yaparak başlamış ardından "Bana Bir Türkü Söyleyin Yarınlara Uzansın" adlı konseri vermişlerdir.

Müzikal Tarz

Yorum, Türkçe dışında, Anadolu'da konuşulan Kürtçe, Zazaca, Lazca,Arapça, Çerkezce dillerinde de şarkılar seslendirmektedir. Müziğinde mey, bağlama, kaval gibi yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman, trompet, viyolonsel ve obua gibi yerel olmayan pek çok çalgıları da kullanmaktadır. Solo ve koro vokallerin baskın olduğu müziğinde, ritim kompozisyonlarına ve ezgilere yaslanıyor. Folk-rock olarak değerlendirilebilecek bu müzik; ülkenin yerel folk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlarından rock müziğe'e kadar birçok tınıyı bir arada dinleyicisine sunuyor.
Grubun şarkı sözlerini, anti-emperyalist mücadele, hapishane katliamları, doğal afetlerin yarattığı yıkımlar, emperyalist savaşlar, ölümler, aşk, erdem ve özgür bir dünyaya duyulan özlem gibi konular şekillendiriyor.
Grup Yorum 25. yılını 12 Haziran 2010 tarihinde İnönü Stadyumu'nda verdiği bir konserle kutladı. Konserde Suavi, Ali Primera, Yasemin Göksu, Tuncel Kurtiz, Nejat Yavaşoğulları ve daha birçok sanatçı Yorum'a eşlik etti. Bu konser Türkiye'de biletli olarak yapılan en kitlesel konser olarak tarihe geçti.

Politik Duruş

Grup Yorum'un, sol yelpaze içerisinde belli bir görüşü temsil etmesine rağmen Türkiye'de farklı görüşlere sahip birçok insanın Grup Yorum'u dinliyor olmasını üyeleri "şarkılarındaki güncellik"e bağlıyor. Baskılara karşı bu denli çabuk tepki verebilmeleri, şarkılarındaki melodik dokunun zenginliğiyle de buluştuğunda, her siyasal çizgiden veya siyaset dışı müzikseveri de etkileyebildiğini düşünüyorlar.
Sivas (Gün Tutuşur) şarkısı Sivas Katliamında yaşamını yitirenlere ithaf edilmiştir.

DHKP-C ile İlişkisi

Çeşitli çevrelerce Grup Yorum ile yasadışı DHKP-C örgütü arasında organik bağ bulunduğu iddia edilmektedir. Buna sebep olarak da, Grup Yorum albümlerindeki çok sayıda şarkının ölmüş DHKP-C militanları ile ilgili olması gösterilmektedir. Ancak bu iddia grup tarafından yalanlanmıştır. Mesela Geliyoruz albümündeki Sibel Yalçın Destanı isimli şarkı, 1995 yılında polisle girdiği çatışmada öldürülmüş Sibel Yalçın isimli DHKP-C militanına adanmıştır. Yıldızlar Kuşandık isimli albümde bulunan aynı adlı şarkının sözleri ise 2005 yılında Adalet Bakanlığına intihar saldırısı düzenlemek isterken öldürülen Eyüp Beyaz isimli DHKP-C militanı tarafından yazılmıştır. Boran Fırtınası albümündeki şarkı isimlerinde belirtilen isimler ise 1996 ölüm oruçları sırasında ölen DHKP-C militanlarıdır.
Bazı Grup Yorum üyeleri 2012 yılında Gazi Mahallesi polis karakoluna intihar saldırısı düzenleyen İbrahim Çuhadar'ın cenazesinin alınmasında hazır bulunmuşlardır. Bu esnada gözaltına alınan Grup Yorum üyeleri işkence gördüklerini iddia etmişlerdir.[ Ayrıca Grup Yorum üyeleri DHKP-C örgütüne yakınlığı ile bilinen İdil Kültür Merkezi ve TAYAD gibi oluşumlar ile de yakın ilişki içerisindedirler. Grup üyeleri çeşitli zamanlarda DHKP-C üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınmışlardır.

Davalar

Grup Yorum'un şarkı sözlerini bulunduran ve dinleyen Berivan Doğan hakkında 'terör örgütü propagandası' yaptığı gerekçesiyle 2006 yılında 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Grup hakkındaki eserler

Hakkında birçok araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan Grup Yorum, basın tarafından "Hapishane Şarkıcıları", dinleyiciler tarafından "Kar Makinesi" sıfatlarıyla anılıyor. Grup hakkında iki kitap bulunmaktadır:
  • Bir Kar Makinesi I-II
  • Sıyrılıp Gelen Grup Yorum

Konserleri

Yorum, 28 yıllık sanat geçmişinde çok sayıda konserler vermiştir. Bu konserlerden en kitlesel olanı 15 Nisan 2012 yılında Bakırköy Halk Pazarı alanında gerçekleştirdikleri "2. Bağımsız Türkiye" konseridir. 350.000 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Konserde, Grup Yorum Korosu ve 20 kişilik orkestranın yanı sıra Beşik Halk Dansları Topluluğu danslarıyla, Nihat Behram şiirleriyle, Zülfü Livaneli, Aylin Aslım, Aynur Doğan ve Hüseyin Turan şarkılarıyla eşlik etti. Konserin sonunda TAYAD'lı ailelerden Anadolu müzik gruplarına kadar değişik yerlerden gelenlerden ve yediden yetmişe her yaştan kurulan 150 kişilik halk korosu da sahneye gelerek Yorum'a eşlik etti. 3. Bağımsız Türkiye Konseri ise yine Bakırköy Halk Pazarı alanında 14 Nisan 2013'te gerçekleşti ve 500.000 kişi katıldı.

Diskografi

Ana madde: Grup Yorum diskografisi
Grup kurulduğu günden bugüne 20'nin üzerinde albüm çıkarmıştır.

Grup Üyeleri

Ana madde: Grup Yorum üyeleri
25 yıllık müzik kariyeri boyunca grup çok farklı sanatçılarla çalışmıştır. Grup "isimlerini değil müziklerini bir marka olarak yaratmıştır".

Güncel Yeler:

  • Solo Vokal : Selma Altın, Eren Olcay, Dilan Balcı, Sultan Kavdır, Seçkin Aydoğan
  • Bağlama : İhsan Cibelik, Cihan Keşkek, Caner Bozkurt, Seçkin Aydoğan, Ayfer Rüzgar
  • Klasik/Akustik Gitar : Muharrem Cengiz, Caner Bozkurt
  • Tuşlu Çalgılar : Ali Papur, İnan Altın
  • Nefesli Çalgılar : Ali Aracı, Seçkin Aydoğan, Selma Altın, İhsan Cibelik
  • Bas Gitar : İbrahim Gökçek
  • Vurmalı Çalgılar : İnan Altın

Geçmiş Üyeler:

  • Vokal : Ayşegül YordamEfkan Şeşen, Hilmi Yarayıcı, İlkay Akkaya, Fikriye Kılınç, Özcan Şenver, Gülbahar Uluer, Selma Çiçek, Nuray Erdem, Mesut Eröksüz, Beril Güzel, Aylin Şeşen, Taner Tanrıverdi, Özgür Tekin, Öznur Turan
  • Bağlama : Tuncay Akdoğan(*), Metin Kahraman(*), İrşad Aydın, Suat Kaya, Ufuk Lüker, Taner Tanrıverdi
  • Klasik/Akustik Gitar : Kemal Sahir Gürel(*), Elif Sumru Göker, Hakan Alak, Serdar Güven, Serdar Keskin, Ufuk Lüker, Vefa Saygın Öğütle, Erkan Sevil
  • Tuşlu Çalgılar : Kemal Sahir Gürel, Ufuk Lüker, Taci Uslu
  • Nefesli Çalgılar : Kemal Sahir Gürel
  • Bas Gitar : Ejder Akdeniz, Hakan Alak, Ufuk Lüker
  • Vurmalı Çalgılar : Kemal Sahir Gürel, Ejder Akdeniz



        ŞARKILARI


Abire Ağıt

Anamız Birdir

Büyü

Biz Sevdik

Çocuklarımıza

Güle Sevdalı

Sen Özgürlüksün

Uzatın Ellerinizi

Yeni Baştan







17 Mart 2015 Salı

Ezginin Günlüğü

Ezginin Günlüğü, Türk müzik grubudur.1982 yılında İstanbul’da kuruldu. İlk konserlerini 1983 yılında İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi`nde verdiler. En hit parçaları "Düşler sokağı" olmuştur. 1990 yılında çıkan Ölüdeniz albümünden sonra grup dağılma sürecine girdi ve böylece bir dönem kapanmış oldu. Daha sonra Nadir Göktürk, yeni isimlerle yine Ezginin Günlüğü çatısı altında 1990`ı takip eden yıllarda yeni bir grup kurdu. İkinci dönem 1993 yılında İstavrit albümüyle ilk eserini verdi.
Bir kalıba yerleştirmemekle birlikte Türkiye'de özgün müzik olarak kabul edilen türün ilk icracılarından sayılan grup, Nazım Hikmet'in, Orhan Veli'nin ve diğer önemli şairlerin şiirlerini (Ayrılış, Seni Düşünmek) bestelemiştir. Grup, Azeri türkülerine getirdikleri yorumlarla da bilinmektedir.

Üyeleri:

Nadir Göktürk

Eylem Atmaca

Çağrı Çetinsel

Erkan Gürer

Cafer İşleyen

Haramiler

Haramiler, 1966'da Uğur Dikmen tarafından kurulmuş olan rock müzik grubudur. 1968'de Altın Mikrofon yarışmasında ikinci olmuştur. Kısa bir süre sonra dağılmıştır.1990'lı yılların ortalarında başka kişilerce aynı isimle, eski grubun kurucularından izin alınarak kurulmuştur. Grup, Eskişehir çıkışlı bir rock müzik grubudur. Grup üyeleri Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi mezunudur. Şimdiye kadar yayınlanan iki albümü bulunan grup, albümlerinde özellikle Anadolu ezgilerini yoğun olarak kulanmıştır. Solistleri Ayhan Yener ile 2006 yılında vizyona giren Keloğlan Kara Prens'e Karşı isimli filmin soundtrack çalışmasını yapmışlardır.1960'lı yıllardaki ilk Haramiler grubunun kurucu üyesi Uğur Dikmen'in de destek vermesiyle yine Haramiler adında bir grup genç üyeler tarafından 1991 yılında Eskişehir de kurulur. İlk Haramiler grubu gibi Anadolu Rock tarzında müzik yapmaktadırlar. İlk albümleri Alın Yazısı 1998 de Ada Müzik etiketiyle çıktı. Albümün en ilgi gören parçası olan Mavi Duvar'a video klip çekildi. Drama Köprüsü, Alın Yazısı, Balıkçının Öyküsü, Camdan Küre gibi güzel parçaların bulunduğu albümüyle Anadolu Rock müziğini bize yeniden yaşatan Haramiler cover parçalardan oluşan 2. albümünü 2002 yılında piyasaya sürer. Grup bu albümünde Dadaloğlu, Fabrika Kızı, Leylim Ley vs. gibi klasikleşmiş parçaları bize yeniden sunmuştur. 

Şarkıları: 

 

Mavi Duvar

Fabrika Kızı

Yeşil Gözlerinden

Drama Köprüsü

Kar Yağıyor Bugün Ankara'ya

Çağır Beni

Alın Yazısı

Balıkçının Öyküsü

Birdenbire

Yaşamak

Hikaye

Kalyonlar